Ahold

De grootste supermarktketen van Nederland wilde meer uit het internet halen. De website van Albert Heijn moest iets extra's toevoegen: een volledige on-line winkel. West IT heeft dit, samen met andere partijen, voor Albert Heijn mogelijk gemaakt.

On-line thuisservice

Albert Heijn bood al lange tijd een thuisservice aan, om levensmiddelen thuis te bestellen en te laten bezorgen. Daarvoor waren al diverse kanalen beschikbaar, zoals telefoon, fax en een speciaal computerprogramma. De volgende stap was daarom de toevoeging van internet als kanaal voor de thuisservice.

West IT heeft hiervoor de winkelsoftware ontwikkeld, en de aansluiting gemaakt met de bestaande back-office om bestellingen te verwerken en om de inhoud en prijzen in de winkel en de nog beschikbare bezorgmomenten up-to-date te houden. Daarbij is intensief samengewerkt met grafisch ontwerpers om de vormgeving van de webwinkel aantrekkelijk te maken.

Projectaanpak

De eerste doelstelling voor AH was om een actief onderhouden website te maken. Deels moest dit grafisch worden ingevuld met een wekelijks wisselende aantrekkelijke homepage. Voor een ander deel moesten redacteuren zelfstandig de site kunnen veranderen, zonder uitgebreide technische kennis van websites te hebben.

West heeft hiervoor het Man-a-Site concept ontwikkeld. Redacteuren kunnen door middel van eenvoudige invulformulieren nieuwe inhoud toevoegen of inhoud wijzigen. Grafisch ontwerpers kunnen daarnaast templates ontwerpen waarin de inhoud wordt getoond. Publicatie van informatie wordt automatisch verzorgd door op de opgegeven tijdstippen de informatie on-line te zetten, en ook weer automatisch van de site af te halen.

Onderdelen van de site zoals de persberichten, klantenservice en vacaturebank zijn voor deze manier van publicatie zeer geschikt, omdat de pagina's er hetzelfde uitzien, en er regelmatig nieuwe informatie bij komt.

Naast de gewone winkel hebben ook de "Vrienden van de Goede Wijn" een eigen winkel op de Albert Heijn web site gekregen. Deze heeft een geheel eigen vormgeving, in stijl met de papieren versie, en op wijn gerichte zoekmogelijkheden.

Daarnaast zijn er met enige regelmaat speciale acties met artikelen die niet standaard in de winkel zitten, zoals notebooks, computers, speelgoed en dergelijke. Om bestelling hiervan mogelijk te maken heeft West een flexibel framework gemaakt, dat afhankelijk van de actie kan worden gevuld met de juiste artikelen en vormgeving.

Huidige status

De on-line winkel zoals hier beschreven bestaat niet langer en is inmiddels vervangen door het welbekende albert.nl. West IT heeft niet als ontwikkelaar aan albert.nl meegewerkt, maar heeft wel op verzoek van Albert Heijn een audit op het project en de code uitgevoerd.