Iedere dag leer ik nog bij

← Nieuws
2 februari 2021

Bij West Consulting werken mensen al 35 jaar met plezier samen aan diverse softwareprojecten. Geen dag is hetzelfde, vindt Gertjan van Oosten, die inmiddels al meer dan 32 jaar bij de organisatie in dienst is. Gertjan zet zich als Principal Consultant in om samen met het team diverse technologische projecten te bouwen. Wat houdt dit precies in? En wat doet Gertjan verder naast zijn werk? Lees hier zijn verhaal.

Hoe ben je bij West Consulting terecht gekomen?

Gertjan: “Ik studeerde informatica aan de TU Delft en was tevens assistent van de vakgroep Software Engineering. Op de plaats van een toegevoegd onderzoeker schreef ik papers en deed onderzoek. Toen die plaats verviel, werd mij een baan bij West aangeboden. Na een gesprek met Rob Westermann, de oprichter van West, kon ik direct aan de slag naast mijn studie. Het was heerlijk om een praktische opdracht naast mijn afstudeeropdracht te hebben.”

Welke functie heb je bij West Consulting?

Gertjan: “Dat loopt heel erg uiteen. Ik werk nu aan de authenticatie-software voor VluchtelingenWerk Nederland. Ook ben ik hoofdontwikkelaar van een stuk software voor de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Deze wordt gebruikt voor de trainingsmissies in Afghanistan, Irak en Kosovo. Met die software worden de doelen van de missies vastgelegd en verslagen van trainingssessies opgeslagen. Daar kunnen dan weer statistieken uitgehaald worden enzovoorts. Mooie middelen voor mooie doelen.”

Gertjan van Oosten

Waar ben je het meest trots op?

“Het feit dat West als onafhankelijk IT-bedrijf met hooggekwalificeerde mensen na meer dan 35 jaar nog steeds een winstgevende onderneming is. Ik ben trots dat ik daar een onderdeel van uitmaak.”

Hoe zie je de kernwaarden van West Consulting terug in de organisatie?

Gertjan: “We zijn een hele platte organisatie met korte lijnen. Ik ben weliswaar Principal Consultant, maar ook gewoon uitvoerder, meewerkend voorman en software-ontwikkelaar in een project. We werken samen aan oplossingen. De kernwaarden samenwerken, eerlijk zijn en kennis delen komen hierin naar voren. Klanten krijgen bij West direct antwoord op hun vragen van een professional met inhoudelijke kennis. Een andere belangrijke kernwaarde is transparantie. We zijn open in het hele proces: wat was het probleem? Wat hebben we gedaan om het op te lossen? En hoe kunnen we het voorkomen in de toekomst? We zorgen ervoor dat we de vraag van de klant, tegen acceptabele kosten, betrouwbaar, goed onderhoudbaar en veilig maken en opleveren. Het gaat uiteindelijk om tevreden klanten.”

Wat maakt dit jouw ideale baan?

Gertjan: “Het feit dat het zo ontzettend afwisselend is. Ik zit niet al 20 jaar aan een product te schaven, maar elk project is totaal anders en nieuw. Ik leer nog steeds elke dag dingen bij. En ik heb het gevoel dat ik elke dag een stukje beter word in mijn vak. Als mensen vragen of ik niet eens iets anders wil doen, dan zeg ik dat ik dan juist bij West moet blijven. Elk project is anders!”

Hoe gaan jullie om met nieuwe medewerkers?

“Wij wijzen altijd een mentor aan bij nieuwe medewerkers. Iemand met meer ervaring geeft advies en laat zien we hoe we het binnen de organisatie doen. Om handvatten te geven om zelf een goed afgewogen oordeel te leren hebben. Maar voor mij werkt dat twee kanten op. Iemand die nieuw is heeft geen ingesleten patronen en stelt vragen waarom we bepaalde dingen op een manier doen. Dat kan ik dan uitleggen, maar je staat tegelijkertijd stil bij de argumenten van toen. Je bekijkt dan weer opnieuw of het nog klopt. Ik leer daar ook weer van. Het is fijn om een frisse sparringpartner te hebben.”

Waar haal jij je ontspanning vandaan? Wat doe je naast je werk?

Gertjan: “Ik speel saxofoon en een van mijn grote hobby’s is muziek maken. Ik zat in een big band van vrij hoog niveau in Vlaardingen en tevens in een jazzkwartet. Jammer genoeg is dat in het water gevallen door corona en zijn we beperkt hierin. Nu speel ik samen met mijn vrouw duetten in huis; zij speelt basklarinet. Ook maak ik bewerkingen voor een houtblaaskwintet. Online doe ik mee aan muziekprojecten. Met een kennis neem ik Braziliaanse nummers op en hebben we drie clips gemaakt. Ik ben ook een enorme filmhuisliefhebber en ging elk jaar naar het Filmfestival in Rotterdam. Een week lang vrij van werk en films kijken. De sfeer is nu wel anders op de bureaustoel achter de computer. Dat is jammer en hopelijk komt het allemaal snel weer terug. Ik vind het belangrijk om naast je werk hobby’s te hebben.”

Photo by Jens Thekkeveettil on Unsplash