Al 35 jaar bijzonder door gewoon te blijven

← Nieuws
16 december 2020

Een IT bedrijf dat 35 jaar bestaat – daar zijn er niet zo heel veel van. West Consulting hoort bij de ‘happy few’. Het geheim? De software ontwikkelaar herkent zich wel in de slogan van een verzekeringsbedrijf: ‘Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder’.

West werd in 1985 opgericht door Rob Westermann. Zijn doel: het produceren van professionele software voor professionals. “Rob had als software ingenieur gewerkt bij TNO en deed projectwerk voor onder andere TU Delft, Philips, KNMI, RIVM en Rijkswaterstaat. Bij TNO maakte hij kennis met de computertaal Ada. In die tijd werd hij, als een van de drie Europeanen. lid van het team dat in de USA werkte aan de introductie van Ada binnen het Department of Defense”, vertelt directeur Mark van Deursen.

Mark van Deursen

Java

Met die kennis als basis begon West als vertegenwoordiger van het Britse GEC Software en van diverse Computer Aided Software Engineering (CASE) producten. “Ook kwamen er steeds meer mooie projecten op ons pad. Zo voerden we systeembeheer uit voor Carin, een van de eerste auto-navigatieystemen van Philips, werkten we voor ESA en verzorgden we de tweedelijnssupport voor de computertalen van Sun Microsystems, zoals Ada, C, Pascal en Fortran. Later werden we door Sun als eerste gecertificeerd als Authorized Java Centre.”

Internet

De ontwikkelingen op IT-gebied volgden elkaar snel op: “In 1994 zijn we ons gaan concentreren op het internet. Dat resulteerde in de oprichting van het Internet Connect Centre (ICC). In vier jaar tijd bouwden we een bestand op van 400 klanten en 40 dedicated servers, voor onder meer Ahold en Nedlloyd.” De combinatie van hoogwaardige technische systeemontwikkeling en diepgaande internetkennis zorgde ervoor dat de ontwikkelaars van West betrokken werden bij ontwikkeling van de eerste online supermarkt (ah.nl) en van de eerste internetbank in Nederland.

ICT-kring

Inmiddels was de huisvesting op het Bagijnhof te klein geworden: “We waren gegroeid naar zo’n 25 medewerkers en verhuisden naar een nieuw kantoor op het Delftechpark. In die tijd ontstond ook het initiatief om de ICT-kring Delft op te richten; een plek waar Delftse IT-bedrijven elkaar kunnen ontmoeten. West was een van de drie oprichters en is zes jaar voorzitter geweest. De ICT-kring is nog steeds actief in Delft. Ook waren we als founding father betrokken bij de oprichting van Breedband Delft, een glasvezel-samenwerkingsverband met onder meer TNO, Gemeente Delft en het Reinier de Graaf ziekenhuis. Breedband Delft heeft gezorgd voor een snel, betaalbaar en betrouwbaar glasvezelnetwerk waar inmiddels tientallen bedrijven en schoolgemeenschappen op zijn aangesloten. Rob is nog steeds actief als voorzitter van deze coöperatie.”

NS spoorzoeker

Door de jaren heen heeft West altijd voorop gelopen als het gaat om nieuwe technologieën en state-of-the-art applicaties: “We hebben heel wat apps gebouwd, van de NS spoorzoeker app waarmee de treinreiziger op afstand kan zien wat er op de vertrekborden staat, tot en met een app die je kunt gebruiken om je bridge-vaardigheden mee te verbeteren.”

Crème de la crème

De rode draad in de grote diversiteit aan werkzaamheden is de hoogwaardige IT-kennis: “Onze mensen zijn zonder twijfel het crème de la crème op het gebied van IT. Daar besteden we ook veel aandacht aan. Mensen kunnen hier van elkaar leren, we organiseren kennissessies, je werkt hier aan uitdagende en complexe vragen, met de nieuwste technieken. Samenwerken op het scherpst van de snee zit in ons DNA, daarom werken mensen graag bij ons. In de hausse op de IT-markt zag je veel cowboys; daar zijn we nooit in meegegaan. Bij ons gaat het niet om de lease-auto maar om de kennisvergroting, de goed geoutilleerde werkplek en het samenwerken. We hanteren een zero tolerance beleid als het gaat om een negatieve houding naar collega’s. Mijn deur staat altijd open. Respect voor iedereen, ongeacht nationaliteit, gender of wat dan ook, dat vinden we hier belangrijk. En als medewerkers toch ergens tegen aan lopen, dan kunnen ze terecht bij een extern vertrouwenspersoon. Tot nu toe heeft nog niemand daar gebruik van gemaakt, dat zegt denk ik genoeg. Je ziet het ook terug in ons medewerkersbestand: mensen werken hier voor tientallen jaren, sommigen zijn hier al meer dan 30 jaar. Daar ben ik echt trots op; dat is waar we ons mee onderscheiden.”

jBilling

Die kennis en expertise wordt in verschillende specifieke marktniches toegepast: “Een aantal jaren geleden zagen we dat veel van de facturatie-oplossingen zijn geschreven in een computertaal waar binnenkort geen programmeurs meer voor zijn. Onze programmeurs hebben zich daarom gespecialiseerd in de meest complete open source facturatie-oplossing van dit moment, jBilling. We hebben jBilling inmiddels succesvol ingezet voor onder meer energie-leveranciers, zoals Essent.”

Nedtrain

Een andere specifieke tak van sport waar West op inspeelt is die van “condition based maintenance”, ofwel voorspellend onderhoud: “Bedrijven kijken steeds meer naar preventief onderhoud. Sensoren geven dan aan waar en wanneer er onderhoud nodig is. Twee van onze senior software engineers zijn gepromoveerd in het optimaliseren van onderhoudsprocessen en dus hebben we een aantal oplossingen bedacht voor “condition based maintenance planning”, onder meer voor Nedtrain. Die kennis zetten we ook voor andere bedrijven in.”

War Child

Van Deursen kan nog wel een doorgaan met voorbeelden van mooie projecten: “Er zijn er echt zoveel. Voor VluchtelingenWerk Nederland koppelden we een business intelligence tool aan hun registratiesysteem voor betere rapportages. De reeks van voorbeelden van mooie projecten is enorm. Stichting Zo-Dichtbij ondersteunen we met onze kennis om dit sociaal maatschappelijke digitale platform verder te laten groeien. En voor War Child ontwikkelden we de Attendance App, een applicatie waarmee deelname aan de activiteiten van War Child inzichtelijk wordt gemaakt.“

Odoo

En dan is er nog Odoo; met deze open source ERP-software kunnen ondernemers alle bedrijfsmatige aspecten van hun organisatie beheersbaar en overzichtelijk vastleggen. “Een van de voordelen is de modulaire opbouw. Gebruikers kunnen met één module, bijvoorbeeld CRM, beginnen en stapsgewijs meerdere modules toevoegen. De zeer vernieuwende gebruikersinterface maakt het gebruik laagdrempelig en aantrekkelijk, en nodigt dus uit om er actief mee te werken.”

Impulsum Group

Van Deursen is zelf sinds drie jaar betrokken bij West: “Rob wilde zijn aandacht verleggen naar een ander werkterrein. Zelf had ik een aantal jaren daarvoor Neobis opgericht, waarmee we bedrijfssoftware-oplossingen leveren. Ik zag kansen, vooral ook in de synergie. In 2018 hebben we de bedrijven samengevoegd tot de Impulsum Group, met als derde partner Nimbus360; expert in het goedbeveiligd hosten van systemen en applicaties. Gezamenlijk bieden we klanten een compleet pakket aan IT-oplossingen dat aansluit bij de steeds veranderende behoeften in veeleisende markten.” West is daarmee klaar voor de toekomst volgens Van Deursen: “We blijven denken in mogelijkheden, en zien daardoor volop kansen. En dat blijven we, net als de afgelopen 35 jaar, doen met de beste mensen en een no-nonsense mentaliteit.”